vervolgstudie kiezen

Een vervolgstudie kiezen in 5 heldere stappen

Sta je aan de startlijn van een nieuwe academische uitdaging en ben je hardop aan het denken welk pad je wil bewandelen? De bijna eindeloze mogelijkheden bij een vervolgstudie maken het doen van deze keuze een aanzienlijke stap die soms ook eens overweldigend kan zijn. Maar wees niet gevreesd, aan de hand van een helder stappenplan kun je dit project ondernemen met vertrouwen en helderheid, en de studie kiezen die niet alleen aansluit bij je huidige kennis en vaardigheden, maar ook bij je toekomstige ambities.

1. Een diepe duik in je passies 

Begin bij de basis: wat maakt jouw hart sneller kloppen? Geld verdienen is altijd prettig, maar werk doen dat je uiteindelijk met veel tegenzin is niet de moeite waard.

Dus wat is het? Is het kunst, wetenschap, technologie of misschien iets totaal onverwachts? Denk eens na over de vakken waar je altijd naar uitkeek of activiteiten waar je je urenlang in kunt verliezen. Duik dus in je passies, want die vormen de bouwstenen voor je studiekeuze, terwijl je jezelf tegelijkertijd openstelt voor het leren van weer nieuwe dingen! 

2. Je studieopties analyseren

Met je interesses in het vizier, is het welnu tijd om je verkenning van mogelijke studies te beginnen. Wil je jezelf verdiepen in gespecialiseerde Post-HBO opleidingen of kies je voor liever voor een meer brede universitaire studie? Vergelijk curricula, bestudeer toekomstperspectieven en weeg de inhoud af tegen jouw interesses.

3. Carrièrevooruitzichten: Realiteit vs Droom

Stel jezelf dan de volgende vraag: waar zie ik mezelf over vijf jaar? Het leven kan onverwacht zijn en we kunnen niet alles plannen, maar we kunnen wel degelijk een visie visualiseren die vele jaren later het zaadje was van ons succes.

Koppel dit vervolgens met het heden, door onderzoek te doen naar de carrièrekansen die elke studie biedt. Neem contact op met alumni, bezoek carrièrebeurzen of praat met een van de ervaren personal of business coaches van Inzicht, om een realistisch beeld te krijgen van de arbeidsmarkt en hoe jouw studiekeuze daarop aansluit.

4. Praktische haalbaarheid

Balans is essentieel, en dat houdt in dat het net zo belangrijk is om volledig te zijn over de praktische zaken. Denk aan de studieduur, kosten, en locatie. Denk ook na over hoe deze studie past binnen jouw huidige levenssituatie. Kan je alleen parttime studeren, wil je naar het buitenland gaan, of is er een mogelijkheid voor afstandsonderwijs? 

5 Volg je intuïtie

Na al deze overwegingen wil je er bovenal voor zorgen om naar je gevoel te luisteren. Soms spreekt je intuïtie het luidst over wat echt bij je past, dus vertrouw op je innerlijke kompas bij het maken van een keuze waar je blij van wordt! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *