PERSOONLIJKE EFFECTIVITEIT

Persoonlijke effectiviteit op het werk

Persoonlijk effectiever worden in je werk levert je een hele hoop op. Je benut je kwaliteiten en vaardigheden, waardoor je je werk op een efficiënte wijze uitvoert. Hierdoor houd je tijd en vooral energie over voor andere dingen. Lees in dit artikel hoe jij je persoonlijke effectiviteit vergroot.

Waarom je persoonlijke effectiviteit vergroten?

Er kunnen een tal van redenen zijn waarom je je persoonlijke effectiviteit op het werk wil vergroten. Bijvoorbeeld omdat je:

  • Goed werk wil opleveren
  • Je collega’s positief wil beïnvloeden
  • Je bent toe aan een volgende stap in de carrière
  • Je wil een expert worden op een bepaald gebied

Oké, de voordelen zijn duidelijk. Maar hoe word je dan persoonlijk effectiever?

Hoe word je persoonlijk effectiever?

Allereerst breng je in kaart wat je doelen zijn. Als je voor jezelf op een rij hebt wat je doelen zijn, dan bekijk je welke vaardigheden je nodig hebt om deze doelen te bereiken. Het kan zijn dat je een aantal vaardigheden al onder de knie hebt, maar het zou ook kunnen zijn dat er een aantal vaardigheden nog verder ontwikkelt moeten worden. Dan ga je met die vaardigheden aan de slag.

Met de volgende tips kun je actief aan de slag om je persoonlijke effectiviteit te verbeteren.

Positief zelfbeeld

Je zelfbeeld is van groot belang hoe je functioneert in je werk- en privéleven. Al beheers je bepaalde vaardigheden nog zo goed, als je zelfbeeld niet goed is komen deze vaardigheden niet goed naar voren. Dit klinkt heel simpel, maar werken aan je zelfbeeld is een lastige en belangrijke stap. Stel, je bent onzeker om voor een grote groep te spreken. Dit kan ermee te maken hebben omdat je denkt dat je er niet goed in zult zijn. Dan helpt het écht om jezelf toe te spreken. Bijvoorbeeld met deze mantra: ‘Ik ben wie ik ben en dat is goed genoeg!”. Als je dit tegen jezelf zegt in de spiegel of een aantal maal tegen jezelf voordat je een groep moet toespreken, zul je merken dat je steeds meer ontspannen wordt tijdens het toespreken van een grote groep mensen.

Uiteindelijk wordt het steeds makkelijker om voor een grote groep mensen te spreken. Door oefening en jezelf toe te spreken, word je steeds beter. Tot je uiteindelijk een nieuwe vaardigheid hebt ontwikkelt.

Stel duidelijke doelen en houd je daar ook aan

Als je nieuwe vaardigheden aan wil leren, dan kun je dit alleen doen door consequent te oefenen. Als je niet vaak genoeg oefent met een vaardigheid, dan zal deze vaardigheid nooit eigen worden. Stel duidelijke doelen en je zult merken dat het makkelijker word om deze doelen na te streven. In een duidelijk doel omschrijf je duidelijk wat je wil bereiken, hoe je dat wil doen en in welke tijd je dat gedaan wil hebben. Omschrijf het doel wel realistisch. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil volgende week vloeiend Duits spreken’, terwijl je nog geen woord Duits spreekt is niet realistisch.

Het is ook niet erg om je doelen bij te stellen als je later merkt dat een doel toch niet realistisch is. Dit zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft.

Plannen

Naast dat je realistische doelen voor jezelf hebt gesteld, zul je ook een planning moeten maken. Als je dit niet doet, dan loop je het risico dat je gaat vervallen in je oude patroon. We zijn immers allemaal maar mensen. Houd in je agenda bij wanneer je bepaalde werkzaamheden of inspanningen gaat verrichten om je doelen te bereiken. Dit kan een cursus volgen zijn, een interessant artikel op internet opzoeken of een gesprek met iemand voeren.

Deadlines

Maak deadlines en houd je daar ook aan. In de waan van de dag kunnen we onbewust taken voor ons uit gaan schuiven. En van uitstel komt afstel en dat is juist niét wat je wil. Door deadlines in te stellen voor jezelf zorg je ervoor dat je actief met je doelen bezig blijft en dat je je doelen haalt. Dit geeft weer een positieve boost voor je zelfvertrouwen.

Persoonlijk ontwikkelplan

Een persoonlijk ontwikkelplan of een POP is een plan waarin je beschrijft wat je wil bereiken en hoe je dit wil doen. Je kunt dit zowel voor de korte- als de lange termijndoelen doen. Je kunt je POP bespreken met je werkgever, zodat hij ook weet wat jij wil bereiken en daar wellicht wat in kan betekenen of deze alleen voor jezelf gebruiken. Lees hier meer over het opstellen van een persoonlijk ontwikkelplan.

Wil je direct met je POP aan de slag? Je kunt hier een gratis format downloaden.

Ook interessant voor jou

Hoe zit het met jouw vaardigheid luisteren? Doe de gratis test op actief luisteren en kom daar direct achter.

https://www.randstad.nl/ontwikkelen/persoonlijke-ontwikkeling/ontwikkelingsplan#wat-is-een-persoonlijk-ontwikkelingsplan. Geraadpleegd op 12 maart 2021

Social

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van nieuwe content en ga met elkaar in gesprek over trainen en ontwikkelen!