PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN

POP VOOR JE PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

Een persoonlijk ontwikkelplan, of een POP is een plan die je schrijft wanneer je gaat werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Je schrijft in dit plan wat je wil gaan ontwikkelen en hoe je dit wil gaan doen. Dit kunt je doen voor zowel je werk als voor je eigen ontwikkeling in je privé.

Dit plan maakt voor jezelf duidelijk welke doelen je zelf kunt behalen en bij welke doelen je eventueel hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld een cursus of een coach. Vaak wordt een POP ingezet tijdens een opleiding, omdat je met dit plan prima kunt bijhouden wat je voortgang is. Maar een POP is ook heel goed in te zetten voor je privé ontwikkeldoelen.

Wil jij aan de slag met je eigen persoonlijk ontwikkelplan? Lees in dit artikel hoe je dat kunt doen en maak gebruik van de gratis training en het gratis format.

Liever aan de slag met je carrière, ga dan direct naar loopbaanbegeleiding en download daar het gratis werkboek loopbaanbegeleiding

SMART doelen

SMART staat voor:

Specifiek
Om een doel specifiek te maken, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat wil ik bereiken
  • Wie is daar eventueel bij nodig?
  • Waar gaat het plaatsvinden?
  • Wanneer gaat het plaatsvinden?
  • Waarom wil ik dat bereiken?

Meetbaar
Om een doel meetbaar te maken, kun je er een getal aan koppelen. Bijvoorbeeld: ‘Voor 12 mei dit jaar heb ik mijn communicatietraining afgerond’.

Aanvaardbaar
Is het doel wat je jezelf heb gesteld wel haalbaar? Lijdt het naar het resultaat wat je wil bereiken?

Realistisch
Bekijk of de inspanningen die je moet verrichten om het doel te behalen in verhouding staat tot het resultaat wat je ermee gaat behalen.

Tijdsgebonden
Er zit één einddatum aan een doel die je omschrijft. Wel kunnen er meerdere tussendata in staan als je je doelen hebt opgesplitst in tussendoelen.

Inspirerend

Soms staat er nog een I achter, van inspirerend. Maar dat mag je natuurlijk helemaal zelf weten. Want niet ieder doel hoeft persé inspirerend te zijn. Terwijl inspirerende doelen makkelijker na te streven zijn.

Als je je doelen duidelijk hebt omschreven volgens de regels van SMART, dan verplicht je jezelf om goed na te denken over de doelen die je jezelf stelt. Dit geeft nog wel eens bijzondere inzichten.

Gratis training SMART doelen maken

Wil je meer met SMART aan de slag, je kunt een gratis SMART e-learning volgen op de leeromgeving van Kura Training • Coachig • Advies

Maak hier een gratis account aan en je kunt de training SMART volgen.

Tussentijds evalueren

Als je je POP af hebt en je bent al een tijdje aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling, dan is het goed om tussentijds te evalueren. Loop je nog op schema? Zijn er doelen die bijgesteld moeten worden? Je beoordeelt hier direct ook mee of de gekozen aanpak effectief geweest is voor jou. Zo ja, behoud deze aanpak dan. Zo nee, probeer bij een volgend doel een andere aanpak, net zolang tot je een aanpak vindt die bij je past.

Je doelen kunnen in de tussentijd ook veranderen. Bijvoorbeeld omdat je een andere baan hebt of omdat bepaalde behoeften zijn ontstaan. Het is daarom raadzaam je POP periodiek te herzien.

Wil je eerst meer leren over hoe je je persoonlijke effectiviteit vergroot. Lees er alles over in dit artikel.

Format POP

Ga je met je POP aan de slag? Klik op onderstaande knop om een gratis format downloaden en ga met je persoonlijke ontwikkeling aan de slag.

We wensen je veel persoonlijke effectiviteit toe!

Bron: http://www.stratsure.co.za/improve-your-personal-effectiveness-work. Geraadpleegd op 12 maart 2021

Social

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van nieuwe content en ga met elkaar in gesprek over trainen en ontwikkelen!