VAARDIGHEDEN EN TIPS VOOR COACHES

links en informatie over organisatieontwikkeling en organisatiemanagement

Houd jij je bezig met organisatiemanagement of organisatieontwikkeling of ben je manager of teamleider? Hier vind je inspiratie, informatie en toepasbare modellen.

Lees hier het verschil tussen organisatieontwikkeling en organisatiemanagement. 

Verschil tussen organisatiemanagement en organisatieontwikkeling

Organisatiemanagement

Organisatiemanagement is het proces van het plannen, coördineren, sturen en controleren van de middelen en activiteiten van een organisatie om de gestelde doelen te bereiken. Het omvat het ontwerpen en beheren van de organisatiestructuur. Waaronder het bepalen van de strategie, het plannen van de bedrijfsvoering en het leiden en motiveren van medewerkers. Ook het beheer van middelen en processen, en het meten en evalueren van de prestaties van de organisatie.

Organisatiemanagement omvat een breed scala aan disciplines. Waaronder marketing, financiën, human resources, operations management en strategisch management. Het is van cruciaal belang voor het succes van elke organisatie, ongeacht de grootte of sector waarin het actief is.

Organisatiemanagers zijn verantwoordelijk voor het nemen van beslissingen op verschillende gebieden en het coördineren van de inspanningen van verschillende afdelingen en teams. Zo helpen zij om de doelen van de organisatie te bereiken. Ze moeten communicatief vaardig zijn, strategisch kunnen denken en leiderschapsvaardigheden hebben om succesvol te zijn in hun rol.

Organisatieontwikkeling

Organisatieontwikkeling is het proces van het verbeteren van de prestaties en de effectiviteit van een organisatie. Dit door middel van veranderingen in de structuur, processen, systemen en cultuur van de organisatie. Het is gericht op het creëren van een meer wendbare, innovatieve, flexibele en responsieve organisatie. Zodat de organisatie beter in staat is om te voldoen aan de veranderende eisen van de markt en de klant.

Organisatieontwikkeling kan zich richten op verschillende aspecten van de organisatie, zoals de strategie, structuur, cultuur, processen en systemen. Het kan een breed scala aan interventies omvatten. Bijvoorbeeld training en ontwikkeling, verandermanagement, procesverbetering, herstructurering, diversiteit en inclusie, en leiderschapsontwikkeling. Coachen behoort hier niet bij, wel zou coaching als interventie door de organisatieadviseur ingezet kunnen worden. 

Organisatieontwikkeling is een continu proces en vereist de betrokkenheid en medewerking van alle belanghebbenden binnen de organisatie. Het is gericht op het verbeteren van de prestaties en het vergroten van de waarde van de organisatie. Zowel voor haar klanten, medewerkers, aandeelhouders en de bredere samenleving.

Organisatieontwikkeling is belangrijk omdat het organisaties helpt om concurrerend te blijven en zich aan te passen aan veranderingen in de omgeving. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de betrokkenheid en tevredenheid van medewerkers, wat kan leiden tot hogere productiviteit en betere prestaties.

Social

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van nieuwe content en ga met elkaar in gesprek over trainen en ontwikkelen!