COMPETENTIES

kEN JOUW COMPETENTIES EN ONTWIKKEL JEZELF

Als je gaat solliciteren, of bezig bent met je persoonlijke ontwikkeling, dan komt de term competenties vaak om de hoek kijken. Maar wat zijn competentie nou precies? Lees in dit artikel de betekenis van competenties.

Competenties worden ook wel skills genoemd. Bij skills wordt er onderscheid gemaakt tussen hard- en soft skills. Hard skills zijn skills die te maken hebben met de vaardigheden die je moét hebben om een bepaalde functie of rol te vervullen. Bijvoorbeeld opleiding of technische kennis. Soft skills is een verzamelnaam voor sociale vaardigheden. Bijvoorbeeld luisteren of empathisch vermogen.

In dit artikel hebben we het alleen over competenties.

compettenties, vaardigheden, kennis, soft skills hard

Kennis, vaardigheden en kwaliteiten

Competenties zijn een combinatie van kennis, vaardigheden en kwaliteiten die in gedrag waarneembaar zijn.

De competenties die met kennis te maken hebben zijn van belang als je voor een bepaald beroep gaat solliciteren, of als je je wil specialiseren in je vak. Je kunt hierbij denken aan kennis van bepaalde wet- en regelgeving als je bijvoorbeeld: in de bouw gaat solliciteren of de gezondheidszorg.

De competenties die met vaardigheden te maken hebben zeggen iets over hoe goed je bent in bepaalde handelingen. Bijvoorbeeld: injecteren als je verpleegkundige bent.

En de competenties die met persoonlijke kwaliteiten te maken hebben zeggen vooral iets over de vaardigheden waarover jij beschikt. Bijvoorbeeld; dat je goed kunt luisteren of dat je planmatig kunt werken.

Als je bovenstaande competenties vertaalt naar een specifiek beroep dan ziet dat er als volgt uit:

Een verpleegkundige:
– Heeft een opleiding verpleegkundige afgerond (kennis)
– Kan mensen inenten (vaardigheid)
– Is in staat iemand op zijn gemak te stellen tijdens het inenten (persoonlijke kwaliteit)

Let wel op, een competentie moet je niet verwarren met een persoonlijke eigenschap. Het verschil tussen die twee is dat een competentie iets zegt over wat je kunt en een persoonlijke eigenschap iets over wat je hebt.

Competentie-overzichten

Nu duidelijk is wat de verschillen zijn tussen de competenties hebben wij wat interessante websites met overzichten van competenties en hun betekenis op een rij gezet.

Op 123test vind je een overzicht van 62 competenties. Je kunt hier ook een gratis competentietest doen. Na het afronden van deze korte test weet je direct wat je competenties zijn.

Welke competenties heeft een secretaresse nodig? Ontwikkel deze secretaresse competenties om future proof te zijn.

Ken je een handige website over competenties? Laat ons dit weten en we voegen deze toe aan het artikel

Social

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van nieuwe content en ga met elkaar in gesprek over trainen en ontwikkelen!