Startnuop

Een online cursus zelf maken complex? Zie het als een kans voor persoonlijke groei!

Denk je dat een rol als docent niet voor jou weggelegd is? Maar kriebelt het af en toe wel om jouw kennis te delen met anderen? Het zélf ontwikkelen en aanbieden van een cursus biedt niet alleen de kans om een nieuwe manier van inkomen te genereren, maar is ook een persoonlijk leertraject op zich.

Profileer je als expert

Jij hebt ontzettend veel kennis en ervaring. Eigenlijk zonde dat zo weinig mensen dat weten. Je deelt deze kennis nu enkel met een kleine groep mensen zoals klanten in een coachingstraject, collega’s en jouw kennissenkring. Door jouw kennis in een groter netwerk te verspreiden profileer je jezelf als expert. Tegelijkertijd maakt het lesgeven zelf jou tot een nog grotere expert omdat je de stof op een begrijpelijke manier uit moet leggen. Tijdens het proces waarin je jouw expertise omzet in een voor cursisten behapbare online cursus, daag je jezelf uit, verbreed je jouw kennis en groei je daardoor op persoonlijk vlak.

Experimenteren met een nieuw schaalbaar verdienmodel

Dit klinkt allemaal erg mooi, maar grote kans dat een online cursus nog steeds als een kolossaal karwei op je overkomt. Zie dit juist als een uitdaging. Wanneer je ervoor voelt jouw kennis over te dragen en weet dat het anderen helpt, dan kan je met wat motivatie al in korte tijd een cursus maken. Ook het streven naar een nieuw en gunstig verdienmodel werkt vaak motiverend. Zodra je een cursus lanceert, genereer je voor jezelf een passief inkomen, omdat een cursus op elk gewenst moment verkocht kan worden. Daardoor heb jij meer tijd over voor andere dingen. Misschien is het kiezen voor dit verdienmodel  een spannende stap voor je. Zie dit als jouw persoonlijke uitdaging, waarin je alleen maar zult groeien, zowel zakelijk als persoonlijk.

Nieuwe vaardigheden leren

Wanneer je zelf een cursus gaat maken op basis van jouw expertise zul je een zee aan nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Dit geldt voor zowel praktische skills zoals presenteren als persoonlijke skills zoals leren omgaan met onzekerheid. Je zal nog meer in je eigen kracht gaan staan en de expert in jezelf in het licht zetten. Bovendien ontdek je dat je zelfvertrouwen sterker wordt wanneer je een succesvolle cursus maakt.

Misschien heb je nog niet eerder voor een camera gesproken en is dat een grote uitdaging die tijd en oefening vraagt. Ook ben je verantwoordelijk voor een goede opbouw van de cursus met een logische opeenvolging van behapbare modules. Naast het creëren van het lesmateriaal zul je ook vaardigheden op het gebied van marketing ontwikkelen. Je wilt je cursus immers verkopen. Er is een kans dat je bij het promoten van jezelf tegen een en ander aanloopt op persoonlijk vlak. Je zult jezelf belangrijke vragen moeten stellen: wat heb ik te bieden en waarom is dit waardevol? Hier komt het ontwikkelen van je persoonlijke competenties om de hoek kijken. Ook is het belangrijk om je niet te laten intimidereren n door beperkende gedachtes. ‘Zit er wel iemand op mijn cursus te wachten? Is het wel goed genoeg?’ Dit soort vragen worden meestal door je innerlijke criticus gesteld. Hiermee om leren gaan is een prachtige manier om jezelf beter te leren kennen en te groeien.

Leren door te experimenteren

Bij je eerste lancering hoeft niet alles gelijk perfect te zijn. Je kan ook een eerste pilot maken. In een pilot kan je professioneel blijven zonder professionele apparatuur te hoeven gebruiken. Voor het cursusmateriaal is een videograaf inhuren geen vereiste, je kan ook prima starten met je eigen telefoon. Dit geldt ook voor vormgeving: vaak kan je al goed uit de voeten komen met laagdrempelige online grafische programma’s om werkboeken op te maken. Daarna verzamel je feedback en neem je de  reacties van cursisten mee om de volgende versie nóg doeltreffender te maken. Zo wordt jouw cursus gaandeweg beter, terwijl jij jezelf ook steeds verder ontwikkelt. En misschien bevalt het zo goed, dat je zelfs nog een  een vervolgcursus maakt. Een online cursus creëren wordt opeens inspirerend in plaats van complex.

Dit artikel is geschreven door Paula van Strien en Maaike Reynaert van StartNuOp.

StartNuOp is een online platform met een divers cursusaanbod voor en door eigenzinnige ondernemers. Ze begeleidt bij het creëren van een cursus en ontzorgt de docent door technische en administratieve taken op zich te nemen. Ondernemers leveren cursusmateriaal aan, dat wordt geplaatst in de professionele online leeromgeving. Het platform biedt ook toegang tot een inspirerend netwerk, zodat je er niet alleen voor staat.

anker en kompas coachend leidinggeven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *